Audi i Airbus testiraju leteći taksi u Njemačkoj

Transport

Od početka 20. vijeka vizionari, investitori i proizvođači automobila zaokupljeni su idejom letećeg automobila, a sada kompanije Audi i Airbus planiraju da realizuju zajednički projekt Urban Air Mobility i testiraju leteći taksi u Ingolstadtu u Njemačkoj

U projektu će učestvovati i njemački federalni ministar transporta Andreas Šeuer, ministarka za digitalne poslove Dorote Bar, direktorica tehnološkog odjeljenja Airbusa Gracia Vitadini te gradonačelnik Ingolstadta Kristijan Losel.

Pop.Up Next koncept je predstavljen ranije ove godine na Sajmu automobila u Ženevi, a predstavljao je električni automobil s odvojivom motorizovanom bazom. Ovo vozilo je u suštini quadcopter. Motorizovanoj bazi treba tehnologija za autonomnu vožnju petog nivoa.

Povezani, električni i autonomni automobili će učiniti gradski prevoz udobnijim i čišćim po okolinu, a uštedjeće i prostor. To će rezultirati kvalitetnijim životom ljudi u gradovima.

Iako je projekat uzbudljiv, biće potrebne godine kako bi zaživio u masovnoj upotrebi, jer razvoj tehnologije zahtijeva vrijeme i novac.