Ko je sve zaradio od mundijala?

Sport

Svjetska fudbalska federacija je najzadovoljnija održavanjem Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, jer je inkasirala 6,1 milijardu dolara. Ali ko će sve profitirati od mundijala?

Gradove u kojima se održavaju utakmice mundijala posjetilo je više od pet miliona turista, a skoro polovina njih je boravila u Moskvi. Postavlja se pitanje gdje su oni potrošili najviše novca?

U GUM-u, najpoznatijem trgovinskom centru u Moskvi, sve je u duhu Svjetskog prvenstva. Atmosfera koja vlada u centru navodi turiste da ostaju i kupuju.

– Oko 50 odsto prometa, u toku svjetskog prvenstva, napravili su turisti, dok je uobičajeni promet od posjetilaca oko 15 odsto – rekao je direktor trgovinskog centra GUM Timur Guguberidze.

Prema zvaničnim podacima, aktivnosti moskovske ugostiteljske industije udvostručene su prve nedjelje Svjetskog prvenstva. A podaci o prodaju u trgovinskom centru potvrdili su čarobno dejstvo Mundijala.

Od Mundijala profitirale su i male kafeterije, u kojima je inače mirna atmosfera. U jednoj takvoj kafeteriji, postavljen je video bim na kojem posjetioci prate utakmice i gdje se služe čokoladni kolači u obliku lopte.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu prvi put se održava u Rusiji, a utakmice su se igrale u 11 gradova, koje je posjetilo oko pet miliona turista.

Ali, nisu samo trgovci i ugostitelji profitirali. Od kako je počelo Svjetsko prvenstvo u Rusiji prihod muzeja se uvećao za 91 odsto (najveći udeo ima Kremlj, u blizini kojeg je fan zona), krstarenje rekom Moskvom bilježi rast od 36 odsto, Filharmonija je u plusu 58 odsto.