Sud presudio da UEFA nema pravo zabrane klubovima da igraju Superligu

Sport

Zabrana klubovima da se priključe Evropskoj Superligi (ESL) bila je nezakonita, a upravljačka tijela svjetskog fudbala „zloupotrebljavaju dominantan položaj“, presuda je Evropskog suda pravde.

Superliga i kompanija A22, osnovana kako bi ustanovila novo evropsko klupsko takmičenje, tvrde da Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), preteći da će sankcionisati sve koji se pridruže novoj ligi, krše zakon o konkurenciji.

Evropski sud pravde sada je donio presudu u njihovu korist, a protiv krovnih organizacija evropskog i svjetskog fudbala.

Međutim, sud je naveo i da „to ne znači da osnivanje takmičenja kao što je Superliga mora biti odobreno“, jer on ne odlučuje o tom konkretnom projektu.

Ipak, presuda će biti protumačena kao veliki udar na autoritet UEFA i FIFA i način na koji oni upravljaju fudbalom.

Saga o Evropskoj Superligi počela je u aprilu 2021. kada se 12 bogatih klubova prijavilo za novo evropsko klupsko takmičenje zatvorenog tipa – bez mogućnosti plasmana za druge u tu ligu.

Upravo je ta činjenica izazvala veliki bijes navijača i drugih liga, koji su je nazivali elitističkom i u suprotnosti sa duhom fudbala, zbog čega su planovi o Superligi tada brzo zaustavljeni.

Međutim, projekat Superlige nikada nije potpuno ukinut, a sada se ponovo priča o njoj.

Ubrzo posle presude, A22 je objavila prerađene prijedloge za projekat, koji bi ovoga puta podrazumijevao evropski turnir u fudbalu za žene.

Plan predviđa ligaški sistem sa 64 kluba u tri lige u muškoj konkurenciji i 32 kluba i dve lige u ženskoj konkurenciji, što znači da u bi u te lige moglo da se uđe i iz njih ispadne.

Planovi za novu Evropsku Superligu bi bili konkurenti aktuelnim takmičenjima pod okriljem UEFA.