Magic Johnson postao milijarder, evo gdje je sve ulagao novac

Sport

Forbes je bivšu košarkašku zvijezdu Magica Johnsona proglasio milijarderom, čime je postao tek četvrti sportista koji se pridružio tom ekskluzivnom klubu.

Poslovni časopis procjenjuje Johnsonovo bogatstvo na 1,2 milijarde dolara. Među sportašima milijarderima su još samo NBA igrači Michael Jordan i Lebron James te igrač golfa Tiger Woods.

Johnson je ulagao u brojne firme i ima vlasničke udjele u raznim sportskim klubovima, ali najveći dio njegovog bogatstva je u kompaniji za životno osiguranje, navodi Forbes.

Ovaj 64-godišnjak imao je jednu od najslavnijih karijera u istoriji NBA lige prije nego što se penzionisao o 1996. godine, ali izvan sporta je zaradio većinu svog novca.

Forbes navodi da je Johnson u NBA karijeri zaradio oko 40 miliona dolara. Johnson ima vlasničke udjele u tri sportska kluba sa sjedištem u Los Angelesu, uključujući Los Angeles Dodgerse.

Izvan sporta, ulagao je u Starbucks, Burger King (koji je od ovog mjeseca prisutan i u BiH), 24 Hour Fitness i firmu za životno osiguranje EquiTrust.

Johnson je rekao da je mogao postati milijarder i prije da nije odbio dionice Nikea kada je ulazio u NBA 1970-ih. Sklopio je ugovor s brendom Converse koji mu je ponudio 100.000 dolara godišnje, prenio je Bljesak.info.