Novak Đoković je teniser sa najvećom zaradom u istoriji

Sport

Od novčanih nagrada zaradio je 169,8 miliona dolara, 30 miliona dolara više od Rodžera Federera i Rafaela Nadala

Ogromna zarada od pobjeda na turnirima, impresivna želja da nastavi da unapređuje svoju igru i brutalni režim treninga učinili su Novaka Đokovića teniskim ekvivalentom Lebronu Džejmsu. Ova 36-godišnja teniska zvijezda je također osvojila više novca na turnirima od bilo kojeg drugog igrača u istoriji ovog sporta.

Prema podacima koje je objavio SportsLens.com, Novak Đoković je na vrhu liste tenisera sa najvećom zaradom svih vremena sa 169,8 miliona dolara ukupnog nagradnog fonda, ili 30 miliona dolara više od Rodžera Federera i Rafaela Nadala, prenosi BiznisInfo.

Samo tri tenisera prešla prag od 100 miliona dolara

Iako je Novak Đoković odavno prestao da igra za novac, njegova posljednja pobjeda i rekordna 23. grend slem titula donijeli su mu veliku nagradu od skoro 2,6 miliona dolara, dodajući na već impresivnu zaradu u karijeri. Podaci Statista i ATP-a pokazuju da je Đoković prikupio 169,8 miliona dolara ukupnog nagradnog fonda u karijeri, više nego bilo koji drugi teniser.

Njegov najbliži rival Rafael Nadal zauzeo je drugo mjesto na listi tenisera sa najvećom zaradom, sa 35 miliona dolara manje od toga. Rodžer Federer, koji se penzionisao prošle jeseni, osvojio je 130,6 miliona dolara novčane nagrade tokom svoje karijere, zauzimajući treće mjesto na ovoj listi.

Slijede Serena Williams i Andy Murray sa 94,8 odnosno 63,7 miliona dolara.

Statistike takođe pokazuju da su Đoković, Nadal i Federer jedina trojica tenisera koji su u karijeri prešli granicu od 100 miliona dolara. Sereni Vilijams, koja se takođe povukla prošle godine, nedostaje samo 5 miliona dolara do te prekretnice.