Audi predstavio novi električni kupe-krosover

Automobil

Njemački proizvođač je kombinovao kupe-krosover karoseriju sa električnim pogonom i nakon prošlogodišnjeg koncepta Q4 E-Tron, predstavio njegovu atraktivniju, Sportback varijantu.

Audi Q4 Sportback E-Tron Concept je samo uvod u ono što slijedi iduće godine, kada bi trebalo da se zakotrlja produkcijska verzija ovog automobila.

U suštini, Sportback se samo siluetom razlikuje od koncepta Q4 E-Tron, uz manje izmene dizajna prednje maske.

Tu su i tanki LED farovi koji automobilu daju agresivniji izgled.

Veće promjene u odnosu na “obični” Q4 E-Tron se vide pozadi, s obzirom da je kupeovska linija sa zakošenim krovom veoma izražena.

Ispod naglašenih blatobrana su smješteni veliki 22-inčni točkovi, specijalno dizajnirani za ovaj električni koncept.

Estetiku zadnjeg dijela zaokružuju mali spojler na vratima prtljažnika i LED traka koja vizuelno spaja stop svijetla.

Sa dužinom od 4,6 m i visinom od 1,6 m, Sportback je jedan centimetar duži i niži od Q4, čime se dobilo na dinamičnosti forme.

Unutrašnjost krasi minimalistički, moderni dizajn sa velikim digitalnim ekranima, tako karakterističnim za najnoviju generaciju automobila.

Iznenađenja nema ni u pogledu pogona. Baterija je kapaciteta 82 kWh, dok sinergijski učinak pogona od 306 KS obezbjeđuju zadnji elektromotor od 204 KS i 310 Nm, kao i prednji sa 102 KS i 150 Nm.

Do stotke se stiže za 6,3 sekunde, ali je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.

Prema WLTP standardu, Audi Q4 Sportback E-Tron u verziji sa dva motora i pogonom na sve točkove u stanju je da pređe do 450 km sa punom baterijom, dok će varijanta sa jednim motorom i zadnjim pogonom moći da se vozi 50 km više.

Audi navodi da je obezbijeđena kompatibilnost sa punjačima snage do 125 kW, što znači da je za dopunu 80% kapaciteta dovoljno nešto više od pola sata.