Kako izgleda najskuplji automobil na svijetu

 

Iako proizvođač nije želio da saopšti cijenu vozila, ovaj jedinstveni Rolls-Royce navodno košta 10 miliona funti, što ga čini najskupljim novim automobilom svih vremena

Rolls-Royce je na manifestaciji Konkurs elegancije (Concorso d’Eleganza Villa d’Este) koja se tradicionalno održava svake godine na obalama jezera Komo u Italiji predstavio jedinstveni automobil sa oznakom Sweptail, koji je izrađen u jednom jedinom primjerku.

S obzirom da na svijetu neće postojati još jedan Sweptail, a uzevši u obzir dodatne luksuzne sadržaje kojima Sweptail nadmašuje “obične” Rolls-Royce automobile, suma od 10 miliona funti (oko 11,5 miliona eura), koja se spominje na stranim automobilskim sajtovima možda i jeste tačna.

Kao osnova za ovaj jedinstveni automobil poslužio je serijski Rolls-Royce Phantom Coupe, a dizajn je inspirisan starinskim modelima ovog proizvođača, ali i izgledom luksuznih jahti.

Unutrašnjost je takođe znatno izmijenjena u odnosu na regularni Phantom Coupe, a među skupocjenim materijalima koji su upotrebljeni u kabini ističu se detalji od najkvalitetnijeg drveta i kože.

Rolls-Royce je saopštio da su se sa anonimnim klijentom dogovarali samo oko detalja izrade vozila, ali ne i oko cijene što donekle objašnjava izostanak zvanične informacije o tome koliko Sweptail zaista košta.

Kada se zna da je riječ o jedinstvenom automobilu na svijetu, kupovina ovog vozila, uprkos astronomskoj cijeni, može se pokazati i kao dobra investicija za budućnost, jer će njegova vrijednost sa godinama vjerovatno rasti.