Gita – robot dizajniran za nošenje namirnica

Gita je robot koji je napravljen da ljudima olakša svakodnevicu, prije svega kada je prenošenje stvari u pitanju

Firma koja proizvodi čuvene male motore, Vespa ovog puta se oprobala u nečem sasvim drugačijem. Vespa je postala popularna nakon Drugog svjetskog rata, ali kompanija shvata da se ne može živjeti od stare slave kad većina sličnih kompanija ulaže milijarde u robote, bespilotne letjelice i autonomna vozila. Tako je iz njenih studija i pogona izašla je Gita – robot koji će vas pratiti noseći vaše namirnice i ostali teret.

Gita za vlasnike obavlja svakodnevne poslove. Ona je zapravo poput kućnog ljubimca koji slijedi vlasnika dok hoda ili vozi bicikl, a može koristiti i Google mape. Maksimalna brzina kretanja koju može dostići je 35 kilometara, a može ponijeti oko 18 kilograma.

Dizajnirana je tako da bez problema može da savladava i zahtjevnije prepreke u prostoru. Njome može da upravlja vlasnik, ali je sposobna i da se samostalno kreće.

Gita je slična drugim robotima koji se pojavljuju na tržištu. Npr. Starship Technologies testira robota za dostavu hrane u dva američka grada, a Savioke ima robota koji obavlja dostavu u nekim hotelima.

Ovaj kućni robot još nije pušten u prodaju, pa ni cijena za sada nije poznata. Veliko predstavljanje Gite zakazano je za 2. februar kada bismo trebali saznati više o ovom neobičnom robotu.