Sagrada Familia – najpoznatija nelegalna građevina

Travel

Čuvena bazilika španskog arhitekte Antonija Gaudija, Sagrada Familija u Barseloni, koja je i pod zaštitom Uneska, gradi se bez nadzora zvaničnika koji bi trebalo da osiguraju poklapanje izgradnje sa građevinskim normama, piše španski El pais

Bazilika izrađena u gotskom stilu, gradi se već 136 godina, a radove ne nadziru ni lokalni Savjet niti katalonska regionalna vlada, piše list i ističe da to čuveno zdanje dnevno, u prosjeku posjeti 12.000 ljudi.

Kako se navodi, planirano je da Sagrada Familija bude završena do 2026. godine, na 100. godišnjicu smrti Antonija Gaudija, ali uprkos ogromnom značaju projekta za Barselonu i okolinu, čuveno zdanje nema opštinsku dozvolu za izgradnju.

Jedina dozvola izdata je 1882. godine, kada su lokalne vlasti odobrile Gaudiju da se plan procesuira. Katedrala čak nije upisana u registar imovine, a od 1995. godine, zemljište na kome se zdanje nalazi, vodi se kao vlasništvo eparhije Barselone.

Godišnje baziliku posjeti oko 4,5 miliona ljudi i procjenjuje se da je ona najposjećenija turistička atrakcija u Španiji

Nakon više od jednog vijeka izgradnje katedrale, odbor za izgradnju i gradonačelnica Barselone Ada Kolao su 2015. godine počeli pregovore kako bi regulisali izgradnju i plaćanje dozvola po specijalnom urbanističkom planu, a koji bi trebali da se završe do kraja ove godine. Do tada, radovi na izradi bazilike nastaviće se bez bilo kakvog nadzora.

Nedostatak kontrole građevinskih radova, omogućio je turistima da posjećuju lokalitet rađene bez bilo kakvih građevinskih pravila, pa je tako 2007. godine otkriveno da je osam stubova ušlo u šetalište za 20 do 50 santimetara. Gradska Skupština povodom toga ništa nije preduzela, piše list.

Kolau je izjavila da ona samo radi na postizanju sporazuma koji će obezbijediti građevinsku dozvolu za baziliku, da se nastavi izgradnja prema projektu Antonija Gaudija.

Do sada je završeno oko 70 odsto bazilike visoke oko 85,4 metara. Kada se 2022. godine bude postavila kupola Isusa Hrista, najviša od 18 planiranih, to će biti najviša zgrada u Barseloni sa 172,5 metara.