Rimac sa Italijanima ugovorio posao od 80 miliona evra

Proizvođač najbržeg električnog automobila na svetu, Rimac automobili, ugovorio je 80 miliona evra vredan posao na razvoju novog električnog automobila za kultni italijanski autodizajnerski studio Pininfarina, smešten nedaleko od Torina

Pojedinačno, to je najveći posao koji je kompanija Rimac automobili do sada ugovorila i pojedinačno najveći R&D posao za neku firmu iz Hrvatske od osamostaljenja. Pininfarina dizajnira automobile za niz najpoznatijih svetskih brendova: Ferari, Alfa Romeo, Pežo, Fijat, GM, Lanča, Maserati, zatim kineske brendove AviChina, Čeri, Čangfeng, Brilians i JAC, te korejske Daevu i Hjundai.

Cilj kultnog italijanskog studija je razviti novog električnog super-trkača kroz projekat kodnog imena PF0. Rimac će im za to isporučiti baterije, ekspertizu u razvoju e-automobila, softver i hardver.

Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac automobila kaže da će PF0 biti odlična sinergija hrvatske tehnološke tradicije s jedne i talijanske dizajnerske tradicije s druge strane.

Pre tri godine Pininfarinu je preuzeo indijski industrijski konglomerat Mahindra group, koji ima godišnji promet veći od 20 milijardi dolara i bavi se svime, od obrazovanja, teške industrije pa sve do aero-space industrije.