‘Dizelgejt’ bi mogao da košta FIAT milijardu dolara

Automobil

Kompanija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) dobila je ponudu američkog ministarstva pravde da isplati nedefinisan iznos na ime civilne kazne zbog varanja na testovima gasova dizel motora u SAD

Bez detalja o konkretnom iznosu ističe se samo da bi FCA morao da plati značajnu kaznu koja bi bila dovoljno velika kako bi spriječila slične poteze kompanije u budućnosti, a uz to FCA bi morao da opozove 104.000 vozila u kojima se nalazi sporni softver za prevaru i dovede ih u stanje koje ispunjava zakone u SAD.

U pitanju su modeli SUV Jeep Grand Cherokee i kamionet Dodge Ram 1500 modeli 2014-2016. godine sa dizel motorima. Američki mediji spekulišu da bi ova kazna mogla da iznosi 460 miliona do cijelu milijardu dolara.

U decembru je direktor FCA Serđo Markione izjavio da očekuje operativne troškove u vezi sa ovim problemom. Dan nakon što se pojavila ova vijest o ponudi ministarstva SAD, cijena akcija FCA na njujorškoj berzi je doživjela pad od 14 odsto.

Skandal u vezi sa FCA je samo nastavak dizelgejt afere koja je uzdrmala automobilsku industriju, prije svega dizel sektor, kada je otkriveno da je njemački Folksvagen uz pomoć nelegalnog softvera falsifikovao testove emisije gasova na čak 11 miliona svojih vozila u cijelom svijetu, a pola miliona u SAD.

To je FV koštalo oko 30 milijardi dolara.