Pet najskupljih namirnica na svijetu

Gastro

Gurmani širom svijeta vole da isprobaju ekskluzivne i rijetke namirnice, sastojke i začine. Ako i vi volite da eksperimentišete, a možete sebi to da priuštite, ovaj spisak će vam svakako pomoći

1. Šafran

Šafran je skuplji i od zlata, i to zbog toga što je proces žetve vrlo intenzivan. Šafran je suva, stamena biljka. Svaka sadnica ima svega tri stabla i svako stablo mora biti obrano rukom i osušena na vazduhu. Potrebna je ogromna količina cvjetova – sadnice na zemlji veličine fudbalskog terena, da bi se proizvelo pola kilograma suvog začina i otprilike 40 sati rada da se uberu svi cvjetovi. Šafran se prodaje u vrlo malim količinama, jer je začin sam po sebi vrlo jak i dovoljne su mrvice da bi se osjetio ukus. Top šafran je španski coupe grade – 2 grama se prodaje za 20 dolara.

2. Havajska kona nigari voda
Najskuplja voda na svijetu dolazi iz dubine od 610 metara ispod okeana kod Havaja. Zato što je voda uzeta sa toliko velike dubine, nije zagađena i vjeruje se da pomaže u mršavljenju i izgledu kože. Ova voda je vrlo popularna u Japanu i 750ml košta 402 dolara.

3. Bijeli italijanski tartufi
Bijeli tartufi su vrlo skupi što su rijetki. I jedino su dostupni tokom nekih mjeseci u godini i to u jednom dijelu Italije. Nalaze ih posebno istrenirane svinje i psi. Pola kilograma košta i do 2000 dolara.

4. Wagyu govedina
Wagyu govedina dolazi iz Japana. Ta goveda u Japanu imaju masnoću koja se topi na niskim temperaturama, što meso čini vrlo sočnim. Pola kilograma košta oko 100 dolara.

5. Almas kavijar
Kavijar je oduvijek bio simbol luksuza, ali je beluga kavijar posljednjih godina još skuplji nego što je bio, jer je jesetra ugrožena vrsta. Najskuplji kavijar na svijetu je rijetki, iranski Almas kavijar – skoro bezbojni kavijar koji se pravi od sto godina stare albino jesetre iz Kaspijskog mora. Almas kavijar se prodaje u pozlaćenim kutijama i kilogram košta 25 000 dolara.(BIZLife, Mentalfloss)