Antioskar: Ovo su najgori filmovi, dobitnici Zlatne maline

Film

Američki predsjednik Donald Trump i komedija o Sherlocku Holmesu dobili su danas “nagrade” za najgora filmska ostvarenja u protekloj godini.

“Holmes & Watson”, u kojemu glume Will Ferrell i John C. Reilly, najveći je “dobitnik” sa osvojene četiri Zlatne maline, uključujući onu za kategoriju najgoreg filma i najgoreg remakea, rip-offa ili nastavka.

Reilly je proglašen najgorim sporednim glumcem u, kako je rekao osnivač nagrade John Wilson, “bezveznoj parodiji” klasične britanske detektivske priče.

Zlatna malina, Golden Raspberry Award ili skraćeno Razzie, nagrada je koja se dodjeljuje za najgora filmska ostvarenja, a osnovana je 1980. kao suprotnost holivudskim Oscarima.

Trump je osvojio Zlatnu malinu za najgoreg glumca za uloge u dva dokumentarna filma, “Death of a Nation” konzervativnog reditelja Dinesha D’Souze i “Fahrenheit 11/9” liberalnog Michaela Moorea.

Savjetnica Bijele kuće, Kellyanne Conway, proglašena je najgorom sporednom glumicom zbog svoje arhivske snimke korištene u filmu “Fahrenheit 11/9”.

U neuobičajenom obratu, Melissa McCarthy je dobila Zlatnu malinu za najgoru glumicu za svoju ulogu u komediji “The Happytime Murders”, kao i nagradu Razzie Redeemer, koja se svake godine dodjeljuju onom ko se najbolje “iskupi” za prijašnje glumačke grijehe, za dramu “Can You Ever Forgive Me?” nominovanu za Oscar.

Film “Gotti” o pokojnom njujorškom mafijaškom kumu Johnu Gottiju ostao je bez nagrada uprkos tome što je imao šest nominacija.

Kipić Zlatne maline košta oko pet dolara i u obliku je “maline veličine loptice za golf” koja se nalazi na roli filma od 8 mm, a cijela je obojena zlatnom bojom.

Naziv raspberry (malina) koristi se u izrazima u kojima se želi uskratiti poštovanje, poput “blowing a raspberry”. Naime, u slengu ta fraza (blowing a raspberry ili blowing a strawberry) znači proizvoditi zvuk sličan ispuštanju vjetrova, s ciljem da se jedna ili više osoba ismiju.

Za nominovane i dobitnike glasa oko hiljadu članova Zlatne maline iz 24 zemlje, koji se za 40 dolara u ovo udruženje mogu učlaniti putem interneta.