Džejms nadmašio Džordana u najvažnijem segmentu

Sport

Lebron Džejms možda nema sezonu iz snova, ali će dugo pamtiti 6. mart 2019. godine.

Džejms je nadmašio najboljeg košarkaša svih vremena Majkla Džordana u još jednoj kategoriji, najvažnijoj u individualnoj statistici.

Sa 31 poenom u porazu Lejkersa od Denvera (115:99) Džejms je prestigao Džordana po broju poena u NBA ligi.

Džejms je sada četvrti najefikasniji igrač u istoriji lige sa 32.311 poena, dok je Džordan pao na petu poziciju sa 32.292.

„Za klinca iz Ekrona, kojem je bila potrebna inspiracija i pozitivan uticaj, Majkl Džordan je to bio za mene. Želio sam da budem kao MJ, želio sam da šutiram kao MJ, želio sam da se plazim kao MJ, želio sam da nosim patike kao MJ. Želio sam da se jednog dana djeca ugledaju na mene kao na MJ. Iskreno, ovo je više od ludila“, rekao je Džejms.

Ipak, treba naglasiti da je Lebron odigrao više od 100 mečeva u odnosu na Džordana dok ga nije nadmašio.

Ovaj učinak Džejmsa je posledica ogromne posvećenosti, fizičke i mentalne koja mu je omogućila da igra na najvišem nivou tokom svih 16 sezona u ligi.

Sledeći ispred Lebrona je legendarni bek Lejkersa Kobi Branajt sa 33.643, nešto dalje je Karl Meloun sa 36.928, dok je vjerovatno i za njega nedostižan Karim Abdul-Džabar sa 38.387 poena.

Međutim, za razliku od nekih prethodnih istorijskih trenutaka u kojima je nadmažio MJ23, Džejms sada ne može da uživa u poređenjima sa njegovim letećim veličanstvom.

Lebron je ove sezone umnogome ugrozio svoju zaostavštinu s obzirom da će vjerovatno prvi put posle 14 godina propustiti plej-of.

Prvi put od sezone 2009/2010 Džejms nije imao još nekog Ol-stara za saigrača i odmah je daleko od doigravanja.

Lejkersi su trenutno 11. na Zapadu sa skorom 30-35, na 6,5 pobjeda od gradskog rivala Klipersa pa bi moralo da se dogodi čudo u poslednjih 17 mečeva da bi ušli u plej-of.