Raste kinesko vlasništvo u Mercedes-Benzu

COMPANY

Ako vam nije poznato, dvije kineske firme imaju značajne udjele u Daimleru, firmi koja proizvodi automobile s markom Mercedes-Benza. No posljednje infromacije govore da je jedan kineski proizvođač značajno povećao svoj paket dionica.

Državna firma BAIC od 2019. godine drži 10 posto dionica. To znači da dva kineska dioničara posjeduju gotovo dvadeset posto kompanije.

Do sada se govorilo samo o pet posto udjela BAIC-a. Daimler je u ponedjeljak potvrdio povećanje udjela. Povećanjem udjela BAIC je prestigao Geely, a to je automobilski proizvođač u vlasništvu milijardera Li Shufua. Prema Daimleru, Geely drži 9,7 posto dionica. Inače, Geeely je i vlasnik Volva, prenosi HAK Revija.

Šef Daimlera Ola Källenius pozdravio je najnoviji korak:

– BAIC-ov udio u Daimleru odražava našu predanost našem zajedničkom, uspješnom savezu u proizvodnji i razvoju na najvećem svjetskom tržištu osobnih automobila. BAIC je u sporazumu potvrdio da neće povećavati svoj udjel. Zauzvrat, Daimler ima 9,55 posto udjela u podružnici BAIC Motor – rekao je.

BAIC drži i 6,5 posto Daimlerovog odjela za proizvodnju kamiona. S udjelom od oko 35 posto ukupne prodaje, Kina je dugo bila najvažnije tržište za putnička vozila Mercedes-Benz.

Firma sa sjedištem u Stuttgartu otvorila je u oktobru novi tehnološki centar u regiji Peking. Ondje radi preko 1.000 inženjera. Daimler i Geely žele u 2022. godini na tržište izbaciti mali automobil Smart iz kineske proizvodnje.