Objavljena lista najbezbjednijih avio-prevoznika

COMPANY

Prvo mjesto na listi najsigurnijih velikih avio-prevoznika na svijetu zauzeo je Emirates.

U Evropi titula je pripala holandskom KLM-u (druga na globalnom nivou), objavio je Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC).

Vodeći prevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata nadmašio je s indeksom rizika 95,05 odsto KLM, JetBlue i EasyJet i ponovo osvojio prvo mjesto na listi 25 kompanija u istraživanju koje je JACDEC sproveo za vazduhoplovni časopis Aero International.

JACDEC je prvi put objavio i regionalnu listu, uporedivši vodeće prevoznike u okviru četiri regije.

Emirates se na regionalnom nivou nalazi iza Etihad Airwaysa, koji takođe ima sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali nije dovoljno veliki da se plasira na globalnu listu.

U Evropi prvo je mjesto zauzeo KLM, a slede Finnair, Air Europa, Transavia, EasyJet i Norwegian.

Neki poznati prevoznici, poput Austriana, Eurowingsa i Condora, nisu ni ušli u evropski Top 25 budući da nisu prevezli dovoljno putnika ni “nakupili” dovoljno kilometraže u 2021. godini.

Regionalne liste kreirane su u prvom redu zbog promijenjenog reda veličine koji se promijenio u korist brojnih avio-prevoznika s jakim domaćim tržištima, poput Kine i SAD-a, objasnio je osnivač JACDEC-a Jan-Arwed Richter.

Na rezultate ovogodišnjeg istraživanja u većoj su mjeri uticale nesreće iz ranijeg razdoblja, s obzirom na pad prometa u pandemiji i tek skromno povećanje broja putnika u 2021. godini.

Pre pojave nove varijante koronavirusa i ponovnog uvođenja ograničenja sektor vazdušnog prevoza nagomilao je u pandemiji gubitke od ukupno 200 milijardi dolara, rekao je glavni direktor Udruženja avio-prevoznika IATA Vili Volš.

Prevoznici su u prošloj godini nagomilali 52 milijarde dolara gubitaka, naveo je Volš. U ovoj godini gubici bi trebalo primjetno da se smanje, na 12 milijardi dolara, a u 2023. godini kompanije bi trebalo ponovo da posluju u plusu, dodao je čelnik IATA-e.