Evropska komisija prisilila Airbnb da za Evropljane promijeni cijene

Svijet

Evropljani koji ugovaraju smještaj putem Airbnb-a više se neće neugodno iznenaditi krajnjom cijenom koja je znala biti i znatno veća od one koju su očekivali zbog skrivenih troškova.

Kako su objavili iz Evropske komisije, nakon pregovora s Airbnb-em ta je kompanija poboljšala i u potpunosti pojasnila prikaz ponuda smještaja koje su sada u skladu sa standardima EU-a o zaštiti potrošača. Odgovor je to na zahtjeve Evropske komisije i tijela EU-a za zaštitu potrošača iz jula 2018.

Evropska komisija i mreža udruženja za zaštitu potošača pokrenuli su postupak nakon što je utvrđeno da korisnici Airbnb-a prilikom rezervacije smještaja ne vide skrivene troškove koji im se prikazuju na samom kraju procesa rezervacije. Zbog toga potrošači prilikom rezervacije ne mogu dobiti informaciju o konačnoj cijeni smještaja i uporediti je s cijenama na drugim platformama.

Evropljani će ovog ljeta napokon dobiti ono što vide kada rezervišu smještaj. Internet je potrošačima omogućio da mnogo brže i jednostavnije upoređuju i rezervišu hotelski ili privatni smještaj. Potrošači sada mogu biti sigurni i da je cijena koju vide na prvoj stranici konačna cijena.

“Drago mi je da je Airbnb pokazao spremnost za saradnju s Evropskom komisijom i nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača kako bi poboljšao način rada svoje platforme. Očekujem da će druge platforme slijediti taj primjer”, kazala je Věra Jourová, komesarka za pravosuđe i zaštitu potrošača.

Tako pri pretraživanju ponuda smještaja za odabrane datume korisnici na stranici s rezultatima vide ukupnu cijenu, uključujući sve primjenjive obvezne naknade (kao što su naknade za usluge i čišćenje te lokalne takse) koje su se ranije prikazivale u nastavku postupka rezervacije.