Jedan od 5 najskupljih automobila otišao u BiH

Limuzine

Sedam automobila sa pratećom opremom, skupljih od 200.000 eura, prodato je u prva tri dana Sajma automobila u Beogradu, a od luksuznih četvorotočkaša kupce još čekaju samo “rols-rojs kulinan” i “majbah”.

Dakle, tradicija je i na 54. Međunarodnom salonu automobila nastavljena. Već prvog vikenda na meti posjetilaca sa dubokim džepom našle su se najvrednije limuzine. Čak 7 automobila iz porodice “Mercedesa”, BMW-a i “Poršea”, koji s pratećom opremom koštaju pojedinačno najmanje kao četiri trosobna stana u širem centru prestonice, dobilo je prve vlasnike.

– Ili su već kupljeni ili je neko od kupaca dao kaparu. Uglavnom, dogovoreni su poslovi prodaje tih 7 luksuznih automobila koji su sa opremom i PDV-om skuplji od 200.000 eura. Najčešće se radi o kupcima koji mjesečno zarađuju više od 10.000 eura, pa im nije teško da izdvoje toliki novac za vozilo – ističe Miloš Petrović, predsjednik Asocijacije uvoznika vozila i dijelova.

Kako kaže za Blic, takvi klijenti su obično pomalo razmaženi.

– Za toliki novac traže da imaju na automobilu sve što požele. Hoće da budu u svakom pogledu jedinstveni. Zato, na primjer, sada naruče vozilo i onda se ono u fabrici sklapa narednih šest ili više mjeseci. Rijetko se dešava da se prodaju dva ista luksuzna automobila – objašnjava Petrović.

Foto: Koca Sulejmanovic/EPA

Prvi kupac ovog ljepotana je iz BiH
Kada je riječ o najluksuznijim “mercedesima”, četiri modela su već našla kupce.

– Već smo prodali “mercedes AMG-GTR”, i to klijentu iz Bosne i Hercegovine, a u G klasi prodat je “mercedes AMG G-63”. Takođe, kupljen je i “G-500” odnosno S-klasa kupe. Jedino još nismo prodali “majbaha”, ali imamo više zainteresovanih posjetilaca na sajmu – podvlače u “Star importu”, koji uvozi “mercedese” u Srbiju.

Osnovni paket “mercedesa AMG-GTR” košta 175.380 eura.

I u BMW-u već zadovoljno trljaju ruke.

– Prodali smo “X7” i “sedmicu 760LI”. Takođe, otišla je i serija 8, ali ne u kabriolet verziji. Postoji veliko interesovanje za “rols-rojs kulinan”, ali još se čeka pravi kupac. Ipak, treba imati u vidu da ovaj automobil sa odgovarajućom opremom košta više od 400.000 eura – naglašavaju u BMW-u i dodaju da se najviše prodaju serije koje su na akciji – “jedinica” i “petica”.

Konačno, dva najluksuznija četvorotočkaša na štandu “Poršea” već nose oznaku “sold”.

– Prodali smo “bentli kontinental”, koji košta sa PDV-om 270.000 eura, a imamo kupca i za “porše 911 kareru” – svode bilans nakon prva tri dana u “Poršeu”.

Podsjećanja radi, na ovogodišnjem Sajmu automobila, koji traje do 31. marta, svoja vozila izlaže 35 brendova. Od tog broja, 26 brendova ima čak 48 premijera. Takođe, 15 brendova je predstavilo dodatna 32 noviteta ili redizajna. Organizatori očekuju do kraja sajma više od 145.000 posjetilaca.

Ako nađe kupca, “rols-rojs kulinan” će biti najskuplje prodati automobil na Sajmu pošto ovaj četvorotočkaš u osnovnoj verziji košta 265.000 eura, a sa odgovarajućom opremom između 400.000 i 500.000 eura.

Inače “kulinan” ima motor od 420 kilovata, maksimalnu brzinu od 250 na sat, a do stotke može da stigne za 5,2 sekunde.