Najbrži drumski automobil na svijetu: Stigao je električni Lotus sa 2.000 KS

Limuzine

Britanski proizvođač sportskih vozila Lotus predstavio je svoj, ali i generalno prvi britanski potpuno električni hiperautomobil – Evija.

Evija je prvi Lotusov proizvod otkako je postao dio kineske Geely grupacije, a planirano je da se napravi svega 130 jedinica, zbog interne oznake vozila “Type 130”. Lotus Evija je prava zver sa četiri elektromotora koja zajedno isporučuju tačno 2.000 KS i 1.700 Nm.

Snaga dolazi iz 70 kWh litijum-jonske baterije koja je smještena u sredini vozila i koja se prenosi na sva četiri točka. Lotus tvrdi da će Evija ubrzavati iz mesta do 100 km/h za manje od tri sekunde.

S obzirom na snagu to i ne zvuči pretjerano impresivno s obzirom da brojni benzinski superautomobili sa mnogo manje snage imaju slično ubrzanje, a da ne pominjemo Tesla Model S P100d. Međutim, ostale performanse su više nego zapanjujuće – Eviji su potrebne još samo tri sekunde za 200 km/h, dok do 300 km/h stiže za manje od devet.

Maksimalna brzina se procjenjuje na oko 320 km/h. Osim brzine, Evija je posebna i zbog lakoće, jer teži svega 1.680 kg sa svim komponentama. Važno pitanje, s obzirom da je u pitanju EV, je i autonomija. U Lotusu očekuju da to bude oko 400 km između punjenja, ali što je još bitnije kompletna dopuna baterije bi trebalo da traje manje od 10 minuta!

To je vrlo probližno standardnom punjenju goriva, ali postoji kvaka – za to je potreban punjač od 800 kW, koji još uvjek ne postoji. Najsnažniji dostupan je 350 kW, ali ni sa njim rezultat nije loš – baterija Lotus Evije može da se dopuni do 80% za 12 minuta.

Evija će u još jednoj oblasti biti posebna – Lotus tvrdi da će to biti prvi serijski automobil koji će u farovima imati lasere. Takođe, kao i mnogi novi EV modeli, Evija nema tradicionalne retrovizore niti kvake na vratima, već su tu kamere i dihedralna vrata koja će se kontrolisati preko elektronskog ključa.

Što se tiče unutrašnjosti, vozač i putnici će uživati u dvozonskoj klimi, multimedijalnom sistemu sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima te sjedištima obloženim alkantarom. S obzirom na sve navedeno, logično je da će Evija biti i veoma skupa “igračka”. Lotus najavljuje cenu između 1,5 i 2 miliona eura, a početak proizvodnje nije planiran prije 2020.