Roboti za Olimpijske igre budućnosti

Good Idea

Tojota kao generalni sponzor predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju, pripremila je seriju robota koji će pomagati oko gostiju, ali i na borilištima.

„Tojotini“ olimpijski roboti povećavaju i pojačavaju ljudske sposobnosti, kažu stručnjaci. „Mobilnost za sve“ nije samo fizičko kretanje neke osobe ili predmeta od jednog do drugog položaja, nego uključuje i „virtualnu mobilnost“ neke osobe, ističu u „Tojoti“.

„Robot maskota Olimpskih igara će moći da pomiče ruke uz pomoć daljinskog upravljača, kao i da daje povrsatnu informaciju kroz interakciju. Putem kamere postavljene na glavi robot može da prepozna ljude u blizini, a nakon što ih prepozna može reagovati. Zahvaljujući ugradnji minijaturnih zglobova po cijelom tijelu, robot nudi fleksibilnost kroz daljinsko upravljanje, a korisnici mogu da upravljaju robotom sigurno i kroz veliki broj funkcionalnosti“, objašnjava Afikumi Tamajoki iz „Tojote“.

Robot T-HR3 će moći da reprodukuje pokrete robota maskote na udaljenoj lokaciji, gotovo u stvarnom vremenu. Ovo će im omogućavati razgovor sa sportistima i drugima uz osjećaj kao da su zaista fizički tamo prisutni.

„Razvijen je robot za posebnu namjenu FRS opremljen autonomnim funkcijama, kao dio vođenja bacačkih takmičenja, na primjer bacanja koplja na Olimpijskom stadionu. Utvrđujući optimalnu putanju kretanja, ovaj robot će pratiti osoblje na toj putanji izbjegavajući prepreke dok obavlja svoj zadatak prenošenja i vraćanja sprava. Cilj korišćenja FSR-a je skraćenje vremena potrebnog za vraćanje sprava, kao i smanjenje ljudskog rada na tim takmičenjima“, kaže Tamajoki.

Ovo su samo tri od 10 robota koji će biti u funkciji na Olimpiskim igrama u Tokiju 2020. godine. „Tojota“ će, naravno, za otvaranje Olimpskih igrara imati i autonomne taksije bez vozača pa će to biti u stvari Olimpijada budućnosti.