Amerikanci će moći da podižu gotovinu sa bankomata koristeći samo telefone

Good Idea

Mastercard i tehnološki partner, Pin4, u poslednjih nekoliko mjeseci uveli su uslugu pod nazivom Mastercard Cash Pick-up, koja svima koji imaju mobilni telefon omogućava brz pristup gotovini.

Potrošači mogu povući novac koji su poslali prijatelji i porodica, dobiti novac u vanrednim situacijama (na primjer, izgubljenom bankovnom karticom), i iskoristiti rabate ili druge novčane nagrade koje su korporacije u prošlosti slale poštom.

Korisnici dobijaju tekstualnu poruku sa iznosom narudžbe, tajnim kodom i vezom sa najbližim bankomatom sa kojeg mogu podići novac – do 500 USD po narudžbi i 3000 USD dnevno.

Druge banke mogu dozvoliti svojim klijentima da podignu gotovinu telefonom, ali tehnologija Mastercard-a može izdati gotovinu i ne-klijentima.

Iako je tehnologija nova, Mastercard neprestano povećava svoju mrežu bankomata u SAD-u što može olakšati gotovinske transakcije telefonom.

Novi ugovor sa kompanijom FCTI, koja upravlja mrežom bankomata, doveo bi do ukupnog otiska Mastercarda do oko 80.000 automatizovanih prodavača u celoj zemlji u roku od nekoliko nedjelja.

Zvaničnici Mastercard-a smatraju da je njihova usluga lakši i isplativiji način da neki kupci dobiju brzu gotovinu, za razliku od drugih načina za prenos novca poput Vestern Union-a.

Neki stručnjaci vjeruju da bi nova tehnologija mogla da predstavlja bezbjednosne rizike od prevare.