Švajcarska izdala dozvole za rad za dvije kripto banke uz stroge uslove poslovanja

Berza

Švajcarski organ za nadzor finansijskog tržišta (FINMA) objavio je u ponedjeljak da je prvi put izdao licence za bankarske usluge i trgovce hartijama od vrijednosti za dva „pure-play provajdera blokčejn usluga“.

Nove švajcarske kripto banke su SEBA Cripto AG koja je registrovana u Zug-u i Signum AG koja je registrovana u Cirihu.

Ovakvim razvojem sada mogu ponuditi bankarske usluge za institucionalne i profesionalne kripto klijente pod nadzorom finansijskog regulatora u Švajcarskoj, jednom od najnaprednijih tržišta na svijetu. Očekuje se da će SEBA Cripto AG zvanično krenuti sa radom početkom oktobra 2019. godine kada će na snagu stupiti ranije najavljena saradnja sa 125-godišnjom švajcarskom privatnom bankom Julius Baer. Startap je prikupio 100 miliona CHF u septembru 2018. godine i trenutno zapošljava više od 60 ljudi. Kompanija želi da omogući profesionalnim pojedincima i kompanijama, kao i institucionalnim klijentima, da ulažu, sigurno čuvaju, trguju i pozajmljuju se izvan tradicionalnih sredstava. Konkretno, buduća ponuda će uključivati skladištenje, trgovanje i upravljanje likvidnošću, kao i upravljanje imovinom i bogatstvom. Za kompanije sa kripto valutama sa sjedištem u Švajcarskoj, obezbijediće račune za digitalnu imovinu.

„Licenca za bankarstvo švajcarske uprave za finansijsko tržište FINMA nije samo prekretnica za SEBA, već postavlja novi standard za bankarstvo u Blokčejn i ekonomiji digitalnih sredstava. Ovaj trenutak ima značaj daleko izvan švajcarske finansijske industrije”, prokomentarisao je Andreas Amschvand, predsjedavajući Odbora SEBA.

Signum AG je razvio bankarsko rješenje koje ugrađuje digitalnu imovinu u regulisano bankarstvo i izgrađeno je u partnerstvu sa Svisscom i Deutsche Borse Group. U njenoj srži je digitalni kastodijski ulaz i ulaz fiat-digitalnih sredstava institucionalne klase. Kustodist je u potpunosti integrisan sa platformom za likvidnost koja nudi izvršenje za fijat valute i glavna digitalna sredstva. Signumovi planovi za korporacije takođe uključuju mogućnost prikupljanja novog kapitala izdavanjem žetona na osnovu postojećih finansijskih sredstava.

Pored toga, kompanija nudi zajam za osiguranje novčanih tokova putem kredita na digitalnu imovinu. B2B bankarske usluge su takođe dostupne postojećim finansijskim institucijama kako bi im omogućile da regulišu proizvode i usluge digitalne imovine sopstvenim klijentima.

FINMA je u ponedeljak takođe objavila smjernice o tome kako se primjenjuju pravila protiv pranja novca u Švajcarskoj za blokiranje tehnoloških kompanija. Praksa izložena u ovom uputstvu odnosi se na nadzor dvije nove kripto banke. Regulator kaže da prepoznaje inovativni potencijal novih tehnologija za finansijsku industriju i da primjenjuje relevantne odredbe zakona o finansijskom tržištu na „tehnološki neutralan“ način.

Međutim, upozorava da poslovni modeli zasnovani na blokčejnu ne mogu dozvoliti zaobilaženje postojećeg regulatornog okvira, posebno u pogledu pravila za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, gdje „inherentna anonimnost“ tehnologije predstavlja povećane rizike.

Prema novim uputstvima, institucijama pod nadzorom u Švajcarskoj dozvoljeno je slanje kripto valuta ili drugih tokena samo u spoljne novčanike koji pripadaju njihovim klijentima čiji je identitet već verifikovan i dozvoljeno im je samo primanje kripto valuta ili žetona od takvih kupaca. Institucijama pod nadzorom Švajcarske nije dozvoljeno da primaju tokene od kupaca drugih institucija niti šalju tokene takvim kupcima, objasnio je regulator.

Ova praksa se primjenjuje sve dok se informacije o pošiljaocu i primaocu ne mogu pouzdano prenijeti u odgovarajućem platnom sistemu. Za razliku od FATF standarda, ova uspostavljena praksa se primjenjuje u Švajcarskoj bez izuzetka za neregulisane novčanike i zbog toga je jedna od najstrožijih na svijetu, tvrdi je FINMA.