Wall Street: Indeksi u padu drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli drugi dan zaredom zbog pada cijena nafte, dok je na Nasdaq indeks pozitivno uticao rast biotehnološkog sektora

Dow Jones oslabio je 0,27 odsto, na 21.410 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,06 odsto, na 2.435 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,74 odsto, na 6.233 boda.

Energetski je sektor i juče, drugi dan zaredom, bio najveći gubitnik, s padom od 1,6 odsto, jer su cijene nafte i dalje u silaznoj putanji.

Ulagači se plaše da će pozitivni efekti OPEC-ova dogovora o smanjenju proizvodnje ′crnog zlata′ biti anulirani zbog povećane proizvodnje u SAD-u i nekim drugim velikim svjetskim proizvođačima.

Cijene nafte pale su od početka godine oko 21 odsto, zaronivši na najniže nivoe u sedam mjeseci, pa je energetski sektor na Wall Streetu najveći gubitnik.

Cijene akcija u tom sektoru pale su od početka godine gotovo 15 odsto, dok je S&P 500 indeks porastao gotovo 9 odsto.

Slabost cijena nafte mogla bi ublažiti inflaciju, a te su zabrinutosti loše uticale na akcije u cikličnim sektorima, kao što su finansijski i industrijski.

Akcije banaka juče su u prosjeku pale 0,8 odsto, dok je industrijski sektor skliznuo 0,7 odsto.

Tražeći prilike za rast, ulagači su se, kaže Zaccarelli, usmjerili na Nasdaq indeks koji je pun tehnoloških i biotehnoloških akcija. Tako je Nasdaq indeks biotehnološkog sektora juče skočio 4,1 odsto, što je najviše podstaklo uspon Nasdaq indeksa.

A na evropskim su berzama cijene akcije juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,32 odsto, na 7.447 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,32 odsto, na 12.774 boda, a pariski CAC 0,37 odsto, na 5.274 boda.