Počela serijska proizvodnja prve Škode sa hibridnim pogonom

Automobil

Posle regularne verzije restilizovanog Superba, sa proizvodnih traka pogona Kvasini sišla je i plug-in hibridna varijanta ovog automobila.

Škoda je u julu započela proizvodnju redizajniranog Superba, a dva mjeseca kasnije u ovoj češkoj fabrici standardnom modelu pridružio se i Superb iV koji ima kombinovani benzinsko-električni pogonski sisitem.

Superb iV je takozvani plug-in hibrid, što znači da se pogonske baterije osim radom benzinskog motora mogu dopunjavati i putem električne mreže.

Osnovu pogona čini 1.4 TSI turbo-benzinac sa 157 KS koji je uparen sa elektromotorom od 115 KS, dok je ukupna, kombinovana snaga sistema 218 KS.

Ako se vozi isključivo na električni pogon, ovaj model može da pređe oko 55 km, mereno prema novim WLTP normama. U Škodi kažu da je ukupna autonomija Superba iV, uz pomoć benzinskog i elektromotora, 850 km.

Superb iV, kao i ostale verzije restilizovane Škodine perjanice, izrađuje se u fabrici u Kvasiniju, gdje je 2018. godine proizvedeno preko 300.000 vozila. U istom pogonu sklapaju se i SUV modeli Kodiaq i Karoq.