Kinezi predstavljaju novu viziju savitljivog telefona

Oni koji su mislili da je smartphone origami trend koji će proći onako kako je i došao, moraju biti spremni da prihvate da griješe. Kineski brend TCL je upravo predstavio prototip savitljivog telefona, koji se ne savija samo jednom, već dva puta.

Telefon, koji je za sada na nivou koncepta i nema zvanično ime, cijenu niti datum lansiranja, može se koristiti kao tablet od 10 inča kada je u potpunosti otvoren, a više nas podsjeća na harmoniku nego na telekomunikacioni uređaj. Za razliku od svojih konkurenata, Huawei Mate X i Samsung Galaxy Fold, gdje se oba otvaraju uz pomoć jednog spoja nudeći veći ekran, TCL telefon ima jedan ekran koji se može podijeliti na tri dijela. On ima dvije šarke koje se pokreću u suprotnim smijerovima: DragonHinge se savija prema unutra, kao što je to slučaj sa Galaxy Fold modelom ili čestitkom i ButterflyHinge koja se kreće u suprotnom smijeru. Kada otvorite uređaj, on stvara interesantni cik cak oblik, dok onda kada je zatvoren izgleda kao uglađeni smartfon hamburger.

Prema CNET-u, koji su uskoro isprobali ovaj prototip, TCL telefon ima četiri zadnje kamere, jednu prednju i USB-C port, ali kako saznajemo, on nema ulaz za slušalice. Ovaj koncept je svakako inventivan, ali upravo takve su i ostale ponude savitljivog tržišta.