Iako besplatna, aplikacija Tinder je prava „zlatna koka“

U današnje vrijeme samci ne objavljuju više oglase u novinama, nego preuzimaju aplikaciju i potom se oslanjaju na algoritme.

U prvoj polovini 2019. godine dating-aplikacije na Apple i Google uređajima preuzimane su 187 miliona puta. To je povećanje od deset posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Daleko najpopularnija aplikacija za dating je Tinder. Dostupan je tek od 2012. godine i prava je zlatna koka – iako za nju ne morate ništa platiti. Oko 60 miliona ljudi širom svijeta koristi aplikaciju, a većina njih besplatno. U međuvremenu, gotovo šest miliona je plaća: do 80 eura godišnje za Tinder Plus, a zlatna verzija košta 130 eura. Wolfgang Grundinger iz Federalnog udruženja za digitalnu ekonomiju (BVDW) objasnio je za ntv šta kupci dobijaju za taj novac.

„Funkcija plaćanja ima dodatnu vrijednost mogućnosti kretanja, na primjer, lokacije na kojoj se nalazite. Zatim, kad odete na godišnji odmor, već možete vidjeti ko tamo živi“. Na Tinderu takođe dobijate „super lajkove“ koji ukazuju da postoji zanimanje za njega ili nju više nego obično“.

Sada postoji na stotine aplikacija i web mjesta za upoznavanje. Jedva se takmiče jedni s drugima, jer većina pripada istoj grupi: Texas Match Group, a „posao ljubavi“ je toliko interesantan da u njega ulazi i Facebook.