Nvidia planira AI centar vrijedan 200 miliona dolara

Tehnologija

Nvidia planira izgraditi centar za umjetnu inteligenciju vrijedan 200 miliona dolara u Indoneziji u partnerstvu s lokalnim telekomunikacijskim divom Indosat Ooredoo Hutchison, dok američki tehnološki miljenik nastavlja svoj prodor u jugoistočnu Aziju.

Prema indonezijskom ministru komunikacijske i informacijske tehnologije, Budi Arie Setiadiju, novi pogon bit će smješten u gradu Surakarta u pokrajini Središnja Java i ojačat će lokalnu telekomunikacijsku infrastrukturu, ljudske resurse i digitalne talente.

Indosat nije odgovorio na zahtjev za komentar, dok je Nvidia odbila komentirati stvar, prenosi SEEbiz.

Prošlog mjeseca Indosat je objavio da je spreman integrirati Nvidijinu arhitekturu čipova sljedeće generacije, Blackwell, u svoju infrastrukturu, s “ciljem poticanja Indonezije u novu eru suverene umjetne inteligencije i tehnološkog napretka”.

Indosat Ooredoo Hutchison druga je po veličini mobilna telekomunikacijska kompanija u Indoneziji nakon spajanja katarskog Ooredooa i hongkonškog CK Hutchisona 2022.

Nvidijina povećana prisutnost u Indoneziji predstavlja širi prodor u jugoistočnu Aziju ove godine dok potražnja za podacima u regiji raste zahvaljujući rastućoj digitalnoj ekonomiji.