Instagram u četvrtak objavljuje “Threads” – alternativu Twitteru

Tehnologija

Meta, matična kompanija u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, planira da pokrene aplikaciju za mikroblogovanje pod nazivom Threads, nekoliko dana nakon što je šef Twittera Elon Musk kritikovan zbog objave da će ograničiti broja objava koje korisnici mogu pročitati na stranici.

Očekuje se da će Threads biti pušten u četvrtak i omogućiće korisnicima da zadrže pratioce sa Instagrama i zadrže isto korisničko ime, prenosi Reuters.

Lansiranje aplikacije je direktan izazov za Twitter, koji se suočio sa brojnim kontroverzama otkako je Musk kupio kompaniju za 44 milijarde dolara 2022. godine.

Prošle sedmice, vlasnik Tesle je niz novih ograničenja za aplikaciju, ograničavajući broj tvitova koje korisnici mogu vidjeti dnevno, što je izazvalo negodovanje mnogih na platformi.

Dok su alternativne platforme za mikroblogovanje – kao što su Mastodon i Blue Sky – zabilježile porast broja korisnika od Muskove akvizicije, nijedna nije bila u mogućnosti da ugrozi Twitter.

Ali Instagram već ima stotine miliona registrovanih korisnika i ima istoriju uvođenja novih funkcija zasnovanih na uspejhu drugih kompanija društvenih medija.

Godine 2016. dodao je funkciju pod nazivom “priče” na Instagram, ili korisničke objave koje nestaju nakon određenog vremena, kao odgovor na rastuću popularnost Snapchata.

U skorije vreme, kratka video funkcija kompanije “Reels” kopirana je sa TikToka.

Lansiranje Threads-a predstavlja realnu prijetnju Twitteru pod dirigentskom palicom Elona Muska, čiji su pokušaji da poveća prihode i preoblikuje platformu naišli na ozbiljne kritike.

Nakon što je kupio kompaniju krajem prošle godine, otpustio je oko 80% osoblja i vratio niz zabranjenih naloga, poput onih bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i konzervativne satirične novinske stranice Babylon Bee.

Stotine oglašivača, zabrinuti zbog uočenog porasta štetnog sadržaja na platformi, pauzirali su oglašavanje na Twitteru, a interni dokumenti u koje je Reuters imao uvid pokazuju da su se najaktivniji korisnici platforme povukli.

Izvor: Reuters