Microsoft je i dalje najveća softverska kompanija

Tehnologija

Softver je toliko važan za funkcionisanje tehnologije svuda oko nas da je nemoguće zamisliti moderni svijet bez svih tih linija koda koji upućuju mašine (a sve više i ljude) šta da rade, kada i često kako to učiniti.

Budući da je softver kompjuterski kod, može se reproducirati uz zanemarljiv marginalni trošak a softverske aplikacije su korisnije kada se široko koriste, što industriju čini posebno sklonom velikim mrežnim efektima.

Kao rezultat toga, najveći dobavljači softvera imaju zavidne prihode i profitne marže. Prelazak u cijeloj industriji na računarstvo u oblaku i modele pretplate, softver kao uslugu dao je mnogim vodećim dobavljačima veliku bazu stalnih prihoda.

Investopedia je objavila listu 10 vodećih svjetskih kompanija iz industrije softvera, čijim se akcijama javno trguje u SAD ili Kanadi, direktno ili putem ADR-a. Neke kompanije izvan SAD-a izvještavaju o dobiti polugodišnje umjesto tromjesečno, a njihovi 12-mjesečni zadnji podaci mogu biti stariji od onih za kompanije koje prave kvartalne izvještaje. Podaci su prikupljeni od YCharts.com-a a presjek je od 22. decembra 2022, prenosi Investitor.me.

#1 Microsoft
Prihod (TTM): 203,08 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 69,79 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 1,82 triliona dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat : -24,61%
Berza: NASDAQ

Microsoft obezbjeđuje softver operativnih sistema Windows, paket Office aplikacija i uslugu računarstva u oblaku Azure. Najveća softverska kompanija na svijetu takođe razvija serverske aplikacije, tablete i konzole za video igre.

#2 Oracle
Prihod (TTM): 46,07 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 8,80 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 219,74 milijarde dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -9,39%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

Oracle isporučuje infrastrukturu oblaka i poslovne softverske aplikacije, uključujući softver baze podataka koji je doveo do njegovog uspjeha. Takođe obezbjeđuje serverski i skladišni hardver i distribuira Java programske alate. Oracle razvija softver za prodaju, usluge, marketing, finansije, ljudske resurse, logistiku i proizvodnju.

#3 SAP SE
Prihod (TTM): 32,97 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 3,52 milijarde dolara
Tržišna kapitalizacija: 122,57 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -22,08%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

SAP je multinacionalna softverska kompanija sa sjedištem u Njemačkoj, specijalizovana za poslovne aplikacije. SAP pruža softver za upravljanje i e-trgovinu, kao i niz usluga koje uključuju obuku i savjetovanje o upravljanju softverom i integracijama.

#4 Salesforce
Prihod (TTM): 30,29 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 278 miliona dolara
Tržišna kapitalizacija: 130,30 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -48,41%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

Salesforce je vodeći dobavljač softvera i usluga za upravljanje odnosima s klijentima za poslovne klijente. Nudi alate za automatizaciju marketinga, korisničku podršku, operacije, prodaju i još mnogo toga. Takođe posjeduje Slack, servis za razmjenu poruka na radnom mjestu. Salesforce takođe upravlja platformom u oblaku koja omogućava korisnicima i programerima da kreiraju i pokreću poslovne aplikacije.

#5 Adobe
Prihod (TTM): 17,61 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 4,7 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 158,71 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -38,77%
Razmjena: NASDAQ

Adobe prodaje popularni softver za grafički dizajn Illustrator, Acrobat čitač i uređivač dokumenata i Photoshop alate za uređivanje fotografija. Također razvija i druge multimedijalne, kreativne i digitalne marketinške ponude.

#6 Block Inc
Prihod (TTM): 16,96 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): -503,75 miliona dolara
Tržišna kapitalizacija: 37,43 milijarde dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -63,29%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

Block (bivši Square) je kompanija koja se bavi softverom za plaćanje, a njegova CashApp je popularna usluga peer-to-peer plaćanja. Kompanija takođe nudi softver i hardver na prodajnom mjestu, kao i softverske alate za digitalne račune, izvještaje o prodaji i analizu zaliha.

#7 Intuit Inc
Prihod (TTM): 13,32 milijarde dolara
Neto dobit (TTM): 1,88 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 110,50 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -36,28%
Razmjena: NASDAQ

Provajder poslovnog i finansijskog softvera Intuit najpoznatiji je po svom QuickBooks računovodstvu i softveru za pripremu poreza TurboTax. Kompanija plasira svoje proizvode potrošačima, malim preduzećima i računovođama.

#8 VMware Inc
Prihod (TTM): 13,17 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 1,41 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 51,87 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: 5,21%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

VMware je kompanija za računarstvo u oblaku i softver za virtuelizaciju specijalizovana za proizvode za upravljanje računarskom tehnologijom. Njegov softver omogućava korisnicima da emuliraju operativna okruženja ličnih računara na serverima ili desktop procesorima. U novembru 2022, dioničari VMware-a su odobrili predlog za kupovinu od strane Broadcom, Inc.

#9 Adyen NV
Prihod (TTM): 8,14 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 603,47 miliona dolara
Tržišna kapitalizacija: 43,61 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -43,02%
Berza: Tržišta van berze

Adyen je platforma za plaćanje koja nudi usluge na prodajnom mjestu te online i mobilna plaćanja s integracijom analize podataka za poduzeća.

#10 ServiceNow Inc
Prihod (TTM): 6,92 milijarde dolara
Neto dobit (TTM): 201 milion dolara
Tržišna kapitalizacija: 79,17 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -37,92%
Berza: New York Stock Exchange

ServiceNow je platforma za računarstvo u oblaku fokusirana na optimizaciju digitalnih tokova rada i pružanje upravljanja IT uslugama za poslovne klijente.