Hrvatska prodaje Croatia Airlines, strateškom partneru 70 posto akcija

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković rekao je da će nedavna Vladina odluka o dokapitalizaciji Croatia Airlinesa u iznosu od 33,7 miliona eura pomoći u pronalaženju strateškog partnera koji bi se saglasio sa partnerstvom zasnovanim na 30% vlasništva države i 70% privatnog ulaganja.

Savjetnici trenutno traže potencijalnog strateškog partnera a do kraja godine će se odlučiti o najboljem modelu dokapitalizacije. Tada ćemo objaviti javnu ponudu, rekao je.

Hravtska vlada želi pronaći strateškog partnera u skladu s vlastitim planom najkasnije do kraja juna 2020. „Trenutno se fokusiramo na pronalaženje investitora u avionskom sektoru, ali na tome nećemo insistirati“, objasnio je, dodavši da su potencijalni investitori već pokazali interes.

Butković je naglasio da ne žele ugovor kakav je slovenska vlada sklopila s njemačkim 4K Investom o prodaji Adria Airways.

„Ne želimo takvo strateško partnerstvo u kojem državni interesi i za državu važne službe ne bi bile zaštićene“, rekao je.

Hrvatska vlada odobrila je prvi dio pomoći nacionalnom vazdušnom prevozniku u septembru, a ostatak će platiti sljedeće godine.

Prvi dio iznosi oko 13,5 miliona eura, a drugi će biti više od 20 miliona.
Kako je tada objasnila vlada, stabilnost poslovanja avionskog prevoznika važna je za Hrvatsku, takođe s obzirom na predsjedavanje zemlje Savjetom EU u prvoj polovini sljedeće godine.

Croatia Airlines u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario 48,4 miliona kuna neto gubitka. Prihodi kompanije koja ove godine slavi 30. godišnjicu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, povećani su za 1,4 posto.