Slovenija spremna i zakonom zaštititi Mercator

Region

U Sloveniji se ne vodi nikakav postupak niti istraga o poslovanju Mercatora

Bude li potrebno, Slovenija je poslovanje i radna mjesta u Mercatoru spremna zaštititi i zakonom, izjavio je slovenski ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

Po svoj prilici bi se radilo o posebnom zakonu, lex specialis, po uzoru na Hrvatsku koja je donijela „lex Agrokor“. Taj zakon treba omogućiti restrukturisanje koncerna koji je i vlasnik slovenskog trgovačkog lanca, zaštititi hrvatski finansijski sektor, dobavljače i zaposlene.

Prije izjave Počivalšeka, s glavnim direktorom Mercatora Tomislavom Čizmićem i regionalnim direktorima tog lanca u Srbiji i Crnoj Gori sastao se u utorak ujutro i slovenski premijer Miro Cerar. U izjavi nakon sastanka naglasio je da bez obzira na vlasništvo treba zaštititi postojeću stabilnost kompanije koja u Sloveniji ima više od 10.000 zaposlenih i glavni je kanal za plasman slovenske prehrambene industrije u zemlji i regiji.

Za sada nema nikakvih potvrda za spekulacije o mogućem odlivu finansijskih sredstava iz Mercatora u Agrokor, rekao je Cerar. Dodao je da vjeruje da će to potvrditi i skorašnji sastanak Mercatorova nadzornog odbora.

U Sloveniji se ne vodi nikakav postupak niti istraga o poslovanju Mercatora, potvrdila je  policija, navodi mariborski list. U vezi s Agrokorom i Mercatorom slovenska vlada prati stanje i bude li potrebno spremna je pravovremeno reagovati, rekao je Cerar.