Kineski Uber zbog seksualnog uznemiravanja zabranio večernju vožnju

Kineski „Hič“, vrsta azijskog „Ubera“ koji povezuje korisnike sa automobilima za prevoz, izazvao je još jedan skandal.

Nakon zabrane ženama da koriste njegove usluge od 20.00 časova do jutra, prevoz je zabranjen i za muškarce.

Korišćenje usluge i prevoza je besplatno, dok osobe koje koriste te usluge najčešće plaćaju iznos za gorivo.

Do prošle godine „Hič“ je dnevno korišten za čak dva miliona vožnji, dok je do prekida te usluge zabilježeno više od milijardu vožnji dogovorenih putem servisa.

Međutim, u kratkom vremenskom periodu desila su se dva ubistva žena koje su naručile vožnju putem „Hiča“, pa je suspendovano njegovo korišćenje i tek je nedavno najavljeno ponovno pokretanje tih usluga. U namjeri da zaštite korisnike, između ostalog, odlučili su da uskrate ženama vožnju između 20.00 i 23.00 časova.

Usluge „Hiča“ inače se mogu koristiti od 5.00 do 23.00 časa, a podaci pokazuju da najveći broj pritužbi povezanih sa „seksualnim uznemiravanjem“ dolazi u tri posljednja sata dnevne vožnje.

Zabrana je izazvala brojne optužbe za diskriminaciju, a na kineskoj društvenoj mreži „Veibo“ korisnici su poručili da „nevjerovatno da su problem muškog nasilja prema ženama odlučili da riješe zabranom za – žene“. Nakon brojnih kritika „Hič“ je povukao odluku i najavio da ni muškarci više neće moći naručivati vožnje poslije 20.00 časova.