Da li biste radili u kompaniji u kojoj kolege odlučuju o vašoj plati?

Living

Tehnološka kompanija “10Pines” odlučila je da radikalno pristupi načinu na koji se odnosi prema zaposlenima. Kompanija pokušava da poveća transparentnost i bude demokratski opredijeljena do te mere da dozvoljava zaposlenima da međusobno određuje zarade.

Ariel Umanski je odlučio da odbije predloženo povećanje plata od sedam odsto u decembru 2020. Smatrao je da to ne može opravdati pred svojim kolegama.

Zapravo je to bio drugi put u pet godina da je odbio povišicu.

„Osjećao sam se nekako nesigurno i izloženo tome što sam u blizini ili čak u vrhu ljudi za koje sam smatrao da imaju bolji učinak od mene“, objašnjava Umanski, prenosi BBC

O platama se odlučuje tri puta godišnje na sastanku argentinske kompanije, koji uključuje sve, osim novih radnika koji su i dalje na radu na određeno.

Zaposleni (ili mentori u njihovo ime) mogu da se jave za povišicu, o kojoj se onda otvoreno raspravlja.

10Pines je tehnološka frima osnovana 2010. godine sa 85 zaposlenih sa sjedištem u Buenos Airesu.

Radi softver za klijente, uključujući Starbucks i Burger King, praveći stvari poput mrežnih kartica lojalnosti za kupce, aplikacija i platformi e-trgovine.

10Pines teži da bude što transparentniji sa zaposlenima. Nakon tromjesečnog probnog perioda, novo osoblje pridružuje se ostatku tima na mjesečnim otvorenim sastancima na kojima se odlučuju o ključnim odlukama kompanije, kao što su potencijalni novi klijenti, troškovi, finansije kompanije – i naravno plate.

Ne postoji generalni direktor i nema stvarnih menadžera u timovima, iako postoje starije osobe koje su partneri, poznati kao „saradnici“ i „majstori“.

„S obzirom na to da nema šefova koji bi odlučivali o povišicama, mi prenosimo vlast na ljude“, kaže Jorge Silva, suosnivač 10Pinesa, prenosi BBC.

10Pines svoj pristup naziva „sociokratija“. Inspirisao ga je brazilski biznismen Ricardo Semler i njegovo iskustvo transformisanja porodične proizvodne firme Semco.

Pretvorio ga je u takozvanu „agilnu, saradničku kompaniju“ sa radnicima koji su nadgledali pitanja koja su tradicionalno prepuštena menadžerima, nalazeći da je to dovelo do slabe fluktuacije osoblja i revitalizovalo bogatstvo firme.

„Ključna stvar je shvatiti da postoji razlika između jednakog i poštenog“, kaže suosnivač Jorge Silva.

“Nismo svi jednaki, ali trudimo se da budemo pošteni. Ne želimo da budemo poput klasične kompanije koja pokušava da kontroliše zaposlene i odnosi se prema njima kao prema djeci”, navodi on.