Googleov “messages” ulazi u borbu sa Viberom i WhatsAppom

“Gugl” je 14. novembra objavio da je najnovija generacija mobilnih ličnih poruka za korisnike Androida u SAD obogaćena sa Rich Communications Services (RCS).

Naime, aplikacija za poruke koja se obično smatra nasljednicom tradicionalnih SMS poruka, sa proširenim mogućnostima, u stvari konkuriše aplikacijama poput WhatsAppa, Vibera… Njene nove mogućnosti su da podražava potvrdu prijema, slanje poruka u nastavku, kao i mogućnost slanja i primanja fotografija visoke rezolucije, videozapisa i naljepnica.

Uz sve to Androidovo RCS proširenje donosi i dodatne grupne komunikacijske oznake, poput mogućnosti dodavanja i uklanjanja ljudi iz razgovora ili imena chatova radi lakše navigacije.

Te nove oznake za chat dolaze kao besplatna nadogradnja Googleove aplikacije Poruke (Messages), koja se obično isporučuje unaprijed instalirana na većini Android uređaja. Inače, može se i besplatno preuzeti u Google Play Storeu.

Iz Googlea najavljuju kako će proširenje do kraja godine biti dostupno i u drugim zemljama. Biće zanimljivo vidjeti kako će na takvo proširenje mogućnosti Messagesa reagovati telekom operatori.