Najveći bijeli tartuf prodat po najvećoj cijeni ikada

Lux

Bijeli tartuf od 1 kilograma trenutno je u avionu i kreće se prema Hong Kongu, jer je kupac iz ovog grada uspio da nadmaši svoje konkurente iz Singapura i Moskve, tokom Italian Alba White Truffle svjetske aukcije, koja se održala po sedamnaesti put za dvadeset godina.

Posljednje izdanje ove aukcije održano je u nedelju, a čovjek iz Hong Konga pobijedio je sve druge konkurente iz Singapura, Moskve i Italije, kako bi sebi podario rekordni Alba bijeli tartuf, težak više od jednog kilograma.

Aukcija je održana u 8½ Otto e Mezzo Bombana, prvom i jedinom italijanskom restoranu sa tri Mišelin zvjezdice koji se nalazi van Italije, donirajući 455.000 dolara za lokalnu humanitarnu organizaciju, Mother’s Choice.

Ovaj događaj, koji se održava na godišnjem nivou, bio je iniciran od strane restorantera i šefa, Umberta Bombane prije dvadeset godina, a svako njegovo izdanje je bolje od prethodnog. Više od 90 gostiju ispunilo je njegov restoran tokom gala večere sa pet obroka, sa cijenom od 1.900 dolara po osobi, pri čemu je sav prihod od ove večeri otišao pomenutoj humanitarnoj organizaciji.

Aukcija je počela oko osam sati uveče, sa ponudom vina, boravka u regionalnim luksuznim hotelima, finim večerama i bijelim tartufima. Ipak, glavni dio aukcije bilo je internet nadmetanje za rekordno veliki Alba tartuf koji mjeri 1.005 kg, i predstavlja najveći ikada aukcijski ponuđen u dvadesetogodišnjoj istoriji ovog događaja.

Aukcijski rat u devetnaest rundi kulminirao je kada je gost iz Hong Konga ponudio 120.000 eura za pomenuti tartuf, nudeći najviše što je iko ponudio u proteklih dvanaest godina.

Ovogodišnja berba bijelih tartufa bila je bogata i izdašna zbog toplijih klimatskih uslova i hidracije tla. Pas koji je pronašao ovaj tartuf takođe je prisustvovao aukciji. Nakon završetka aukcije, tartuf je odmah prebačen u Hong Kong, gdje će njegov vlasnik i 11 drugih gostiju dobiti priliku da uživaju u pravoj gozbi veoma brzo, jer bijeli tartufi nemaju pretjerano dugački vijek trajanja.