U Švedskoj ponovo otvoren bajkoviti ledeni hotel

Lux

 

U selu Jukasjervi, na sjeveru Švedske, po 27. put je otvoren bajkoviti hotel u potpunosti sazdan od leda

Ledeni hotel je prvi svjetski hotel napravljen od snijega i leda, a prvi put je otvoren 1989. godine. Od 1989. godine, umjetnici i arhitekte iz cijelog svijeta pomoću leda i snijega grade hotel, u kom temperatura nikada ne prelazi minus pet stepeni Celzijusa.

Za izgradnju samog hotela bilo je potrebno 30.000 tona snijega i leda i još 1.000 tona leda za dekoraciju. „Građevinski“ materijal se svake godine sakuplja u martu i aprilu i čuva u posebnim rashladnim depoima tokom proljeća i ljeta.

Svake godine lokalni umjetnici i inžinjeri prave prekrasne ledom okovane prostorije koje su jedna od najzanimljivijih svjetskih zimskih atrakcija.

Ovaj hotel danas, 27 godina nakon što je izgrađen, nudi dvokrevetne i trokrevetne sobe, brvnare za tri do pet osoba, prostrane i konforne, izrađene u prepoznatljivom skandinavskom dizajnu.

Gosti spavaju u termo vrećama za spavanje, na krevetima sagrađenim od ledenih blokova, drvenog rama i dušeka ukrašenog kožom od irvasa. Hotel je pun umjetničkih dela, skulptura od leda, koje su izrađivali poznati i priznati umjetnici iz cijelog svijeta. Zimske bunde i jakne, rukavice, tople čizme, doručak na bazi švedskog stola, jutarnja sauna i mnoge druge usluge uključene su u cijenu boravka.

Za jedno noćenje u Ledenom hotelu potrebno je izdvojiti između 300 i 900 dolara.

Ledeni hotel će primati goste sve do marta, kada će se, zbog porasta temperatura, istopiti.