Polovni Rolex i Patek bolja investicija od oldtajmera i Bitcoina

Lux

Nezapamćen rast cijena najtraženijih polovnih luksuznih satova pokazuje znake smirivanja, nakon što su neki vlasnici ponudili na prodaju svoje Rolex i Patek Philippe modele, pokazao je novi indeks platforme Subdial.

Indeks Subdial50, koji prati svjetske cijene 50 najprodavanijih luksuznih satova, izgubio je oko šest odsto svoje vrijednosti u prethodnih 30 dana. Crni Rolex Daytona, koji se vodi pod oznakom 116500LN, izgubio je 10 odsto svoje vrijednosti prošlog mjeseca, iako je njegova vrijednost i dalje 19 odsto viša na godišnjem nivou. Plavi Patek Philippe Nautilus 5711 sportski sat, čija je maloprodajna cijena oko 119.000 funti (145.230 dolara), izgubio je oko 12 odsto u posljednjih 30 dana nakon skoka od 44 odsto u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju podaci.

“Tražnja za nekim modelima je naglo porasla, ali su se cijene vratile na malo razumniju mjeru koja je u skladu sa realnom potražnjom”, rekao je Ross Crane, jedan od osnivača kompanije Subdial i jedan od naučnika koji su kreirali indeks.

Indeks uključuje modele Rolex DaytonaDatejust i Submariner, kao i nekoliko modela Patek Philippe Nautilus i model Royal Oak kompanije Audemars Piguet je u prethodnoj godini porastao za oko 32 odsto.

To ulaganje u polovne luksuzne satove čini profitabilnijim od drugih alternativnih investicija, uključujući oldtajmere, zlato i zasigurno kriptovalute, koji su prethodnih mjeseci zabilježili veliki pad. Indeks S&P 500 je takođe na putu da zabilježi najgorih šest mjeseci od 1970. Šest godina nakon pomenutog pada, Patek je prodao svoj prvi model sata Nautilus (tada prodavanog po cijeni od 3.100 dolara).

Interesovanje za kolekcionarske primjerke starih modela satova je svoj vrhunac doživjelo za vrijeme pandemije virusa korona, jer su ih kupci, zatvoreni u kućama i sa viškom novca, naručivali preko interneta. Neki investitori, koji su ostvarili dobitke na tržištu kriptovaluta i akcija tehnoloških kompanija, polovne satove su vidjeli kao sljedeću vrstu poželjnih investicija.

Cijene nekih modela proizvođača RolexPatek Philippe i Audemars Piguet porasle su više od dva puta jer su tržište, na kojem su do tada bili uglavnom kolekcionari i kupci iz hobija, preplavili novi ulagači. Nakon što je kompanija Patek objavila da prestaje sa proizvodnjom modela 5711 nautilus, njegova cIJena je još više porasla.

Sada kada vrIJednost kriptovaluta i akcija tehnoloških kompanija naglo pada, a kamatne stope rastu, raste broj onih koji su spremni da prodaju svoje satove.

Platforma Subdial je takođe kreirala i indekse koji prate nešto jeftinije brendove kao što su OmegaCartier i Tudor. VrIJednost polovnih Omega satova je u prosJeku pala za tri odsto u prethodnih 30 dana, dok je indeks koji prati Cartier neznatno porastao. VrIJednost Tudor satova pala je za oko jedan odsto.