Neobična kada od 4,3 miliona dolara

Kada se radi o raspoloženju kolekcionara, praktično svaki rijetki predmet može dostići milionsku vrijednost. Ovu tvrdnju dokazuje eklektična kada u obliku nilskog konja, koja je skoro prodata po cijeni od 4.3 miliona dolara, tokom Christie’s aukcije La Menagerie koja je održana u Njujorku. Nevjerovatni komad je kreiran 1969.godine, a sastoji se od varenog bakra i mesinga.

Prema izvještajima, kada koju je kreirao Fransoa-Ksavijer Lalan je reprezentacija afričke zvijeri. Ona sadrži umivaonik, spakovan u njene čeljusti, kao i kadu punih dimenzija unutar svog tijela. Egzotični komad je njegov posljednji vlasnik kupio po cijeni od 168.000 dolara 2005. godine, dok je sada, on svoju prvobitnu cijenu premašio za 2.500 %.

Kada je svakako bila najneobičniji komad u čitavoj priči, ali je Christie’s aukcija takođe ponudila još 31 artefakt, uključujući brojne predmete i skulpture inspirisane svijetom životinja. U ponudi su bili elegantni leopardi koji su djelo Rembranta Bugatija, šarmantna skultpura bostonskog terijera koju potpisuje Fransoa Pompon, kao i sova u Dijego Đakometi drvetu.

Naravno, ne znamo ko je novi vlasnik ove kade, ali se divimo njegovom poduhvatu!