Replika Mona Lize iz 17. vijeka prodata za više od pola milona eura

Kada se radi o ikoničnim umjetničkim djelima, jedno od najslavnijih u čitavom svijetu svakako je Mona Liza, koja je djelo Leonarda da Vinčija.

Slika, koja nam predstavlja lik Lize Đerardini, supruge florentinskog trgovca svilom, Frančeska Đokonde, trenutno je na zidu Luvr muzeja u Parizu, gdje je provela više od 200 godina. Ipak, moramo priznati da umjetničkih kopija ove slike ima na sve četiri strane svijeta.

Jedna takva replika prema navodima datira iz sedamnaestog vijeka, a skoro je prodata po nevjerovatnoj cijeni od 552.500 eura. Kopija čuvenog umjetničkog djela je aukcijski prodata u Parizu prije samo nekoliko dana, a dostigla je nekoliko puta veću cijenu od 70.000 do 90.000 eura na koliko je bila procijenjena.

Komentarišući ovu nevjerovatnu prodaju, Baukje Koenen, direktor Sotheby’s aukcijske kuće, je izjavio: “Ovaj nevjerovatni rezultat svjedok je moći trajne fascinacije ovom ikoničnom slikom”. Originalna Mona Liza na kojoj je Da Vinči počeo da radi 1503.godine, smatra se najposećenijim, najpopularnijim, najpoznatijim umjetničkim radom na svijetu, a ujedno se smatra i najvrjednijim svoje vrste.