Instagram od danas zabranjen za djecu mlađu od 13 godina

Good Idea

Društvena mreža Instagram je najavila da će od danas zahtijevati od novih korisnika u većini zemalja da prijave svoj datum rođenja, kako bi spriječili djecu mlađu od 13 godina da koriste tu aplikaciju.

Kompanija je navela da je cilj novih mjera bezbjednije okruženje za najmlađe, a da datum rođenja neće biti vidljiv drugim korisnicima. Kasnije će Instagram početi i da koristi podatke o godištu kako bi najmlađim korisnicima nudio edukaciju o podešavanjima i novim kontrolama privatnosti.

U slučaju da su korisnici povezali svoje Fejsbuk i Instagram profile, unošenje datuma rođenja u interne baze će se obaviti automatski. Ljudi ne mogu otvoriti profile ni na Fejsbuku ako imaju manje od 13 godina.

Takođe je najavljeno da će direktne poruke na Instagramu moći da se razmjenjuju samo sa profilima koji su se međusobno zapratili.

Iako je Instagram i ranije zvanično zabranjivao registraciju korisnika mlađih od 13 godina, nije ponudio nikakve načine za provjeru njihog godišta.

Postavlja se pitanje koliko će nova pravila uticati na ukupan broj korisnika, zato što Instagram nije pojasnio šta će se desiti sa već postojećim maloljetnim korisnicima, obzirom da su moderatori na toj društvenoj mreži već prošle godine dobili dozvolu da ukidaju profile za koje sumnjaju da su maloljetnički.

Portal Digital Trends je objavio da Instagram testira nova ograničenja koja bi spriječila reklamiranje pojedinih proizvoda maloljetnicima.

Instagram je sredinom ove godine dostigao broj od milijardu korisnika.