Kineski naučnici proizveli papir otporan na vatru i tečnosti

Good Idea

Kineski naučnici otkrili su novu formulu za proizvodnju papira koji je otporan na vatru i tečnost.

Naučnici su strukturi papira dodali posebnu vrstu kalcijuma koji su izolovali iz životinjske kosti i zubne cakline, a taj element su nazvali “hidroksiapatit”.

Nova vrsta papira je otporna na vatru i do 200 stepeni Celsiusa, kao i na kontakt sa različitim vrstama tečnosti, poput vode, kafe, soka i slično.

Vođa istraživačkog tima Zhu Yingjie je rekao da je i ranije postojao papir koji je otporan ili na tečnost ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na sve te faktore.

Novi papir će biti pogodan za široku upotrebu jer će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom. Ova vrsta papira će biti pogodna i za važne dokumente koji će se lako moći vijekovima čuvati i bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Izum će okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu istorijsku građu.

Naučnici su na projektu radili od 2008. godine, a na tržištu će se naći u naredna tri mjeseca. Početna cijena će biti nešto viša od cijene običnog papira u formatu A4, ali masovna proizvodnja će vremenom donijeti i smanjenje cijene.