Bank of America izdala upozorenje o potencijalnom balonu na berzi

Banke

Dok Bitcoin probija granicu od 50.000 američkih dolara, a Dow leti preko 30.000 poena, novi izvještaj Bank of America i EPFR Global otkriva da najnoviji rast tržišta može “sačekati korekcija“, izvještava Bloomberg.

Podaci BofA i EPFR Global otkirvaju su da je u dionice investirano čak 58 milijardi dolara između 3. i 10. februara, što ukazuje na nivo ekstremnog bikovskog rasta.
Rezultirajući sentiment na tržištu mogao bi “aktivirati signal za prodaju”, navodi se u bilješci stratega BofA, a prenosi Bloomberg.

Analitičarka Meghan Shue iz Wilmington Trusta rekla je u članku CNBC-a da izvještaj otkriva zabrinjavajući trend.
– “Ono što smo vidjeli iz tih podataka Banke Amerike su rekordni prilivi u američke veliku kompanije, kao i one iz tehnološkog sektora“, rekla je Shue.
– “Ali i dalje se premalo pažnje posvećuje sektorima za koja mislimo da nude bolji potencijal za budući povrat na uložena sredstva“, što implicira da i dalje pojedini sektori imaju prostora za rast.

U bilješci za CNBC-jev “Trading Nation”, ona je upozorila, “Novac dolazi sa margina i izgleda špekulativnije nego što je bio godinama.

Njezin savjet malim investitorima jeste da izbjegavaju kriptovalute, mim (meme) dionice i velike tehnološke kompanije i naravno, da upamte da svega 1% uspješnih dnevnih trgovaca ostvari uspjeh, te da bi dionice trebalo gledati kao dugoročnu investiciju.

berze.me