Stiže novi Land Rover Defender

Automobil

Land Rover je marka koja kod brojnih vozača, odnosno zaljubljenika izaziva iskreni respekt, pogotovo kad je riječ o nekom od modela koji imaju dugu i bogatu istoriju.

Tu svakako mislimo na model Defender, a koji je ove jeseni na salonu automobila u Frankfurtu doživio svoje novo izdanje, a koje se dizajnerski bitnije razlikuje od onog na koje smo navikli.

Još 1948. godine na salonu automobila u Amsterdamu, Land Rover je predstavio prvu generaciju modela Defender, i to u verziju 90. Šest godina kasnije stigla je i verzija 110, a nakon narednih devetnaest godina i verzija 130. Do 2015. godine s proizvodnih traka sišlo je 2 miliona primjeraka, a prestanak proizvodnje posljednje generacije bio je godinu kasnije, tokom 2016. godine. Sad je tu novi model, koji se za sva tržišta svijeta već proizvodi u fabriciNitra, u Slovačkoj.

Iako je novi model na prvu potpuno novi, osnovne linije su ustvari iste, pa i u Land Roveru vole da kažu kako ta osnovna linija izgleda kao da ga je neko dijete nacrtalo. Nastao je na novoj platformi, za koju govore da je snažnije od bilo kojeg Land Rovera do sada. Iako su sada već poznati svi detalji, pa i cijene, prvi primjerci za kupce će se u domaćim salonima pojaviti tek tokom aprila. No, već sada imate priliku naručiti svoj primjerak, uz nekoliko mjeseci do isporuke.

Ljubitelji benzinskih verzija mogu odabrati između osnovnog dvolitarskog modela od 300 KS ili pak trolitarska verzija s 400 KS koja treba 6,1 sekundu da s mjesta stigne do brzine od 100 km/h. Najprije nam dolaze veći, 110 modeli, dok kraći, model 90 stiže na jesen. Veći, znači da je dug 475,8 cm, odnosno računamo li i rezervnu gumu, 501,8 cm, a postavljen je na platformu međuosovinskog razmaka od 302,2 cm.

Kraći model, verzija 90 broji 432,3 cm, odnosno 458,3 cm s rezervnom gumom. On je postavljen na platformu s međuosovinskim razmakom od 458,7 cm. Ponuda motora je ista kao i kod verzije 110, a sredinom 2020. godine očekuje se predstavljanje i plug-in hibridne verzije. Kraći model ima opciju tri sjedišta u prvom redu, dok verzija 110 dolazi s 5%2B2 sjedala.

Pripremljena je i široka lista mogućnosti personalizacije. Novi Defender ima 170 komada dodatne opreme – što je najveća gama ikada proizvedena za Land Rover – uključujući inovativni spoljni bočno ugrađeni nosač opreme. Pored standardnih Base, S, SE, HSE stepen opreme, tu je i First edition te X model, uz četiri različita paketa dodatne opreme – Explorer, Adventure, Country te Urban.