Zemlja u kojoj Golf košta od 28.000 eura smanjuje takse

Automobil

Danska, u kojoj su zbog visokih poreza cijene novih automobila među najvišim u Evropi, uskoro bi trebalo da smanji namete na četvorotočkaše

Trenutno je stopa poreza na putnička vozila u Danskoj 180%, a prema predlogu Ministarstva ekonomije te zemlje biće snižena na 100%.

Ako danski parlament usvoji ovaj predlog, najjeftiniji VW Golf, sa 1.0 TSI benzincem i Trendline paketom opreme, koji sada košta oko 28.000 eura, pojeftiniće u maloprodaji za gotovo 3.000 evra. Tako bi nova cijena ovog automobila iznosila bi nešto preko 25.000 eura, što je i dalje znatno više u odnosu na, recimo, Njemačku, gdje osnovni model košta ispod 18.000 eura.

Oni koji se odluče da kupe model kao što je, na primjer, VW Passat, prema novoj poreskoj stopi uštedjeli bi čak 7.500 eura.

Odluku o smanjenju taksi na putnička vozila obrazložio je ministar ekonomije, Simon Emil Ammitzboll, koji je za Blumberg rekao da „nije fer da Danci sa životnim standardom koji spada među najveće na svijetu, voze lošije automobile od susjeda u Švedskoj ili Njemačkoj“.

Međutim, čak i sa ovim pojeftinjenjima, automobili u Danskoj i dalje će biti među najskupljim u Evropi.

Danska je namete na nove automobile počela da povećava još posle Drugog svjetskog rata, a dodatno ih je uvećala tokom natfne krize 1970-tih.