Najbogatiji čovjek u Aziji pokreće indijski Amazon

Milioneri

Konglomerat koji vodi najbogatiji čovjek Azije Mukesh Ambani pokrenuo je online uslugu koja ima za cilj da konkuriše popularnom Amazonu u Indiji.

Kompanija imena Reliance Industries, na čijem čelu je Mukesh Ambani (14. najbogatiji čovjek na svijetu) , saopšila je kako poziva ljude da se prijave na njenu službu dostave namirnica. Široka baza korisnika mobilnih telefona biće velika odskočna daska za posao azijskoj kompaniji.

Time bi, piše BBC, novi poduhvat za e-trgovinu mogao postati glavni izazov postojećim indijskim internet maloprodajnim gigantima.

Dvije podružnice poslovnog carstva Ambanija, Reliance Retail i Reliance Jio, glavni su pokretači nove usluge koju su nazvali JioMart. Ono što će korisnicima nuditi ova usluga jeste besplatna i brza dostava namirnica sa liste na kojoj se trenutno nalazi oko 50.000 artikala.

Za razliku od konkurenata, JioMart će svoje korisnike i lokalne trgovine povezati putem aplikacije.

Indijsko tržište prehrambenih proizvoda u velikom je porastu i trenutno se procjenjuje da vrijedi oko 870 miliona dolara godišnje, a samo 0,15 posto stanovništva koristi takve online usluge.

Međutim, ekonomski analitičari predviđaju da bi ovaj sektor u Indiji do 2023. mogao vidjeti godišnju prodaju od oko 14,5 milijardi dolara.

Indijskim tržištem e-trgovine trenutno dominiraju Amazon i Flipkart, čiji je vlasnik Walmart. Obije kompanije pretrpjele su zastoj prošle godine kada je indijska vlada uvela nove zakone koji ograničavaju stranim vlasnicima internet trgovina da prodaju robu iz vlastitih podružnica u ovoj zemlji.