Netflixu čak 24 nominacije za Oscare

Film

Prije nekoliko dana su objavljene tradicionalne nominacije za prestižnu filmsku nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, Oscar.

Ove godine najveći dobitnik kad je riječ o nominacijama jest video streaming servis Netflix, s čak 24 nominacije za zlatnu statuu. Najveći je ovo broj nominacija za Netflix otkako postoji, a ove godine ta je kompanija po broju nominacija prestigla sve druge tradicionalne holivudske filmske studije.

Otkako se prvi puta pojavio u trci za Oscare 2014. godine, broj Netflixovih nominacija samo raste. Od jedne u prve dvije godine, preko 2, 3, i 8, prošle godine Netflix je zabilježio 15 nominacija. Ove godine film The Irishman Martina Scorsesea koji je snimljen baš za ovaj streaming servis nominiran je u čak deset, a Marriage Story Noaha Baumbacha u šest kategorija.

No, broj nominacija ne mora nužno značiti i da će članovi Akademije Netflixu i dodijeliti velik broj nagrada. Prošle nedjelje na dodjelama Zlatnih globusa Netflix je bio nominovan u čak 34 kategorije, ali su njegovi suradnici kući ponijeli tek dvije nagrade.

Međutim, sve veći uticaj streaming servisa na svijet filma ne čudi ako znamo da je Netflix samo u prošloj godini u proizvodnju originalnog sadržaja uložio 15 milijardi dolara.