Najstroži stres test do sada: Pod lupom 51 banka

Banke

Biće to najstroži test stresa do sada, objavila je u petak EBA. Prvi put bi se takođe ispitali učinci recesije u kombinaciji s dugotrajnim niskim ili negativnim kamatnim stopama (“nižim za duže”). Rezultati bi trebalo da budu objavljeni do kraja jula.

Test se temelji na dva scenarija. Jedan se zasniva na predviđanjima evropskih centralnih banaka za budući ekonomski razvoj, a drugi je krizni scenario: institucije moraju pokazati da će i dalje imaju dovoljan kapital u slučaju pada privredne proizvodnje u EU do 4,3 posto do 2022. godine, te suočavanja s nezaposlenošću do 3,5 postotnih bodova i pada na tržištima dionica i nekretnina.

Među 51 finansijskom institucijom koje će biti testirane nalazi se i 35 institucija koje zbog svog značaja direktno nadzire Evropska centralna banka (ECB).

Uprkos izlasku Velike Britanije iz EU-a, britanske banke takođe moraju proći stres test jer još traje prelazno razdoblje Brexita. Iz njemačke će se pod testom revizora naći Deutsche Bank, Commerzbank i različite regionalne banke, a iz Austrije Erste Group i Raiffeisen Bank International.

Kao i kod posljednjeg stresnog testa za velike banke, prema EBA-u, ne postoji fiksna tačka u kojoj banka pala na testu ili ga je položila. Međutim, supervizori će koristiti rezultate kako bi postavili pojedinačne specifikacije za pojedine tinstitucije kao dio godišnjih pregleda banaka (SREP).

Prema EBA-i, test je stroži od uporedivog stresnog testa koji sprovodi Bank of England, ali nije toliko strog kao stres test američkih banaka.

S redizajnom stres testa, EBA reaguje i na kritike Evropskog revizorskog suda, koji je bankovne čuvare optužio da su previše labavi zbog posljednje provjere sposobnosti u 2018. godini. Međutim, nadležno tijelo nije prihvatilo sve predloge Suda.