Kanzas pobjednik Superbowla

Sport

Čifsi su napravili izvanredan preokret u finišu i stigli do trofeja poslije pola vijeka.

U spektakularnom meč u Majamiju koji je obilovao akcijom i uzbuđenjima, Čifsi su uspjeli da prekinu poluvekovni post i napokon, po prvi put od 1970. godine, postanu šampioni.

Najveće zasluge za to idu briljantnom Patriku Mahomsu, heroju finala i kvoterbeku koji je u četvrtoj četvrtini bio „glavni krivac“ za preokret i veliko slavlje Kanzas sitija.

Čifsi su praktično gledali u poraz i ponovo su mogli da vide sebe kako propuštaju veliku priliku kada su poslije tri četvrtine gubili 20:10.

Ipak, najkorisniji igrač finala Mahoms odlučio je da se upiše u istoriju i povede svoj tim ka trijumfu. On je sredinom posljednje četvrtine bacio nevjerovatno dodavanje od 45 jardi ka Tajriku Hilu, nakon čega je uslijedio tačdaun za rezultatski povratak u život.

Koliko je Mahoms bio izvanredan u 54. Superbolu govori i da je veliko finale okončao sa 286 jardi i dva pasa za tačdaun. Imao je i istrčanih 29 jardi uz tačdaun, čime je uspio da „obriše“ dvije presječene lopte u ranijoj fazi susreta.

Čifsi su u posljednjoj dionici dobili nov nalet energije, a poslije dodavanja Mahomsa za Demijena Vilijamsa, Čifsi stižu do preokreta na nešto manje od tri minuta do kraja susreta.

Pored Mahomsa, odličnu partiju je pružio i Endi Rid, koji je istrčao 104 jarde, a imao je i jedan uhvaćen i jedan istrčan tačdaun. Oba su stigla baš u presudnoj četvrtini koju je Kanzas dobio rezultatom 21:0 za veliko slavlje.