Kineske kompanije se udružuju protiv dominacije Google Play Store

Mobilni

Proizvođači su se udružili u okviru Global Developer Service Alliance (GDSA) u, čini se, pokušaju da ospore međunarodnu dominaciju Google Play prodavnice.

Budući da je Google Play Store u Kini zabranjen, korisnici Androida navikli su se na preuzimanje aplikacija iz različitih izvora, od kojih mnoge održavaju proizvođači kao što su Huawei i Oppo.

Van Kine, Google Play Store i dalje dominira. Ovaj “monopol” znači da se prodavnice aplikacija trećih strana bore sa podrškom za programere na međunarodnom nivou i to bi mogla da promijeni GDSA platforma.

Međunarodna dominacija koju ima Google Play Store mnogo je akutniji problem za Huawei, koji je prošle godine izgubio licencu za nuđenje Google aplikacija i usluga.

Međutim, Huawei radi na sopstvenom operativnom sistemu Harmony, i ulažu preko milijardu dolara za finansiranje razvoja, rasta korisnika i marketinga Huawei Mobile Services, alternative za Google Play usluge.

Veb stranica GDSA kaže da su njihove usluge planirane za devet zemalja i regiona, uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju. Platforma bi programerima olakšala ubacivanje njihovih aplikacija u svaku prodavnicu istovremeno.

Rojters prenosi da je za novu platformu planirano predstavljanje u martu, ali to je možda odloženo zbog izbijanja koronavirusa, piše The Verge.