Apple ugrađuje tehnologiju otiska prsta u ekran

Čitači otisaka prstiju su se u vrlo kratkom vremenskom roku odomaćili u našim smartfonima i nisu rijetkost ni u uređajima nižih cijena

Senzor koji omogućava očitavanje i skladištenje vašeg jedinstvenog identifikacionog pečata iziskuje prostor, kojeg je zbog imperativa dizajna u kućištima svakom novom generacijom sve manje.

Ako je suditi po patentu koji je nedavno odobren Apple-u, klasični senzor bi uskoro mogao da postane prošlost jer nova Apple-ova tehnologija omogućava očitavanje otiska prsta na samom ekranu, koristeći infracrvene diode ugrađene u njega. Ovu tehnologiju zapravo je razvila kompanija LuXVue, koju je Apple kupio prije nekoliko godina.

S obzirom na vrijeme, možemo pretpostaviti da je Apple ovu tehnologiju namijenio sljedećoj generaciji iPhone-a koju će predstaviti na jesen. Izostanak potrebe za ugradnjom fizičkog senzora oslobađa prostor, što bi se moglo iskoristiti za ekran. Zato priče o ekranu iPhone-a 8 (ili 7S) koji bi se trebao protezati od “ivice do ivice”, sada polako dobijaju smisao. (IT vesti)